Националният музей на транспорта и съобщенията в град Русе е

...
 Националният музей на транспорта и съобщенията в град Русе е
Коментари Харесай

Националният музей на транспорта в Русе пази личния вагон на цар Фердинанд

 Националният музей на превоза и известията в град Русе е основан по случай 100 години от навлизането на жп превоза в България през 1966 година и е ведомствен обект на БДЖ. Разполага с експозиции навън и в зали в постройката на първата гара в България, която се намира под Младежкия парк в Русе. Представя развиването на железопътния и речния превоз у нас.

 Често назовават първата българска железницата Русе – Варна, осъществена по самодейност на Митхад паша, „ Баронхиршовата железница ”, мислейки, че тя е издигната от барон Хирш. Но той строи железницата Цариград -Белово, а основател на линията Русе - Варна е британското акционерно сдружение на Уйлям Гладстон и двамата инженери Баркли. Барон Хирш поема единствено употребата на линията Русе - Варна след 1869 година и това е причина да стартират да я назовават на негово име. Собственост върху нея обаче има сдружението на Гладстон.

 За работа по първата жп линия в България Русе - Варна през 1866 година във вагоностроителния цех в Манчестър, Англия са създадени 10 локомотива от серия 148. След близо пет десетилетия, през 1914 година машинитеот тази серия излизат от експлоатацияи единствено локомотивът в най-хубаво положение и султанския вагон са съхранени в особено хранилище и в този момент са експонати в музея.

Транссибирската железница - гръбнакът на Русия

 Особенно забавни са неповторимите експонати: локомотив № 148 и композицията превозвала пасажери и пощенски колета по първата жп линия в България - Русе – Варна (1866), бойният вагон на маршал Толбухин, салон-вагоните на цар Фердинант и цар Борис III, първата преносима телевизионна станция в България, купето на султан Абдул Азис. Показани са флагове, позиви, снимки, истинска съобщителна техника, персонални движимости на транспортни разботници - участници в революционните битки преди 9 септември 1944. В музея е проведена библиотека с материали на тематика " Транспорт и известия ", оповестени в България до през днешния ден.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР